Jaap Zijlstra is op 22 december jl overleden op 82-jarige leeftijd. Wie hij was? Zelf noemde hij zich in een interview met Trouw ‘de laatste der Mohikanen’ van de dominee-dichters, die er vroeger veel meer waren. Hij was zowel predikant als dichter. Vele bundels met gedichten heeft hij uitgegeven, een aantal van zijn liederen zijn opgenomen in het nieuwe Liedboek.
Hij was op late leeftijd nog zeer actief met het schrijven van gedichten. Jarenlang postte hij elke dag om middernacht een gedicht op zijn Facebook-pagina.
Afgelopen 8 december was de laatste. Hij was uitgeput door ziekte. En hij vroeg aan zijn fans of die het laatste gedicht wilden overschrijven en verspreiden. Bij deze. In dankbaarheid voor de inspirerende teksten van deze dominee-dichter.

‘Verwachting’
Als de dag begint te doven
en de zon mij niet meer ziet,
als de schemering gaat komen
en ik stil word van verdriet,
als de nacht valt en mijn vogel
niet meer opdaagt met een lied –
na mijn duisternis Uw licht,
na mijn zwijgen Uw gedicht.